Dieta low gluten

Dieta low gluten to jedna z propozycji, z której można skorzystać we własnym życiu. To nic innego, jak dieta, w której odnotowuje się niską zawartość glutenu. To idealna opcja dla osób, które posiadają nadwrażliwość na gluten i chcą znaleźć dla siebie atrakcyjny plan żywieniowy. Jeśli chcesz mieć pewność, że będzie on dostosowany do Twoich potrzeb i upodobań, zdecyduj się na wizytę u dietetyka. Nie obejdzie się też bez wykonania badań laboratoryjnych i konsultacji medycznej.

Jak znaleźć żywność bezglutenową w sklepie spożywczym?

Na początku zadajmy sobie jedno podstawowe pytanie – jak znaleźć żywną bezglutenową w sklepie spożywczym? Osoby bez większego doświadczenia w tym temacie mogą mieć z tym bardzo duże problemy, ale na szczęście możemy wyjść cało z opresji. Przede wszystkim musimy czytać etykiety, tak aby mieć pewność, że w danym produkcie nie ma glutenu lub też znajduje się tam zaledwie niewielka ilość glutenu. Jeśli mamy taką możliwość wybierajmy produkty z symbolem przekreślonego kłosa lub też te, które mają na swojej etykiecie informację o tym, że są bezglutenowe. Nie decyduj się na zakup produktów sypkich na wagę (np. bakalie), ponieważ często są one zanieczyszczone glutenem.

dieta low gluten zastosowanie

Co to jest dieta low gluten i dlaczego powinieneś ją stosować?

Dieta low gluten cieszy się obecnie coraz większą popularnością. Całość opiera się na tym, aby usunąć (lub znacznie ograniczyć) ze swojego jadłospisu produkty bogate w gluten, a więc np. te, w których jest pszenica, żyto i jęczmień. Dlaczego w ogóle powinniśmy ją stosować i jakie są jej największe zalety?
Wskazaniem do przejścia na dietę low gluten są m.in.: choroba Hashimoto, nadwrażliwość na gluten, choroby neurologiczne oraz zespół jelita drażliwego. W przypadku osób zmagających się z celiakią i alergią na gluten, zaleca się przejść na dietę bezglutenową. Oczywiście za każdym razem należy to skonsultować z lekarzem i dietetykiem. Dieta low gluten odznacza się następującymi zaletami:

  • ograniczenie problemu otyłości,
  • prawidłowa praca jelit,
  • uregulowanie masy ciała,
  • redukowanie dolegliwości trawiennych i gospodarki wodnej.

Jak widać dieta ma swoje mocne strony, ale nie jest przeznaczona dla każdego. Warto to sobie wszystko dokładnie przeanalizować, a dopiero potem podejmować wiążące decyzje.

By Kamil Makowski

Pasjonuję się zdrowym stylem życia i świadomym odżywianiem.Wierzę, że odpowiednio dobrana dieta jest kluczem do zdrowia i dobrego samopoczucia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *