1. Spożywaj posiłki regularnie (4–5 posiłków co 3–4 godziny).

    Zdrowy człowiek powinien spożywać regularnie 4–5 posiłków dziennie, przerwy między nimi powinny wynosić 3–4 godziny. Zwyczaj ten przyczynia się do ograniczenia ilości przyjmowanych przekąsek, a także ułatwia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Śniadanie należy zjeść w ciągu 1–2 godz. po wstaniu z łóżka, a kolację około 3 godz. przed snem.

  2. Dbaj o różnorodność posiłków

    Urozmaicona i zbilansowana dieta wzmacnia naturalne mechanizmy odporności owe organizmu

  3. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce.

    Powinniśmy spożywać ich co najmniej 400 g dziennie, w co najmniej 5 porcjach, z tego 1 porcję może stanowić 1 szklanka soku. Badania pokazują, że każda porcja warzyw i owoców zwiększa ich działanie prozdrowotne, ponieważ dostarczamy naszemu organizmowi szerokiej ilości bioaktywnych związków, takich jak karotenoidy (w tym beta-karoten, likopen), witaminy: C i E, kwas foliowy, selen, flawonoidy, izoflawony oraz błonnik. Mają one działanie antyoksydacyjne, hamują namnażanie się komórek, chronią DNA komórek, regulują działanie hormonów oraz stymulują układ immunologiczny.

  4. Staraj się wzbogacać swą dietę o witaminy oraz składniki zwiększające odpornośc organizmu

    Owoce są naturalnym żródłem  witamin: C, K,E, B1, B2, B6, B12,witaminy A  wspomagających układ odpornościowy organizmu. Naturalne antybiotyki   m.in. czosnek, imbir, cebula wspierają organizm przy infekcjach .

  5. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.

    Wysokie spożycie tłuszczu zwierzęcego, bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe, zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń, jak: choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, nowotwory. Dlatego najczęściej powinien być spożywany tłuszcz roślinny (zwłaszcza olej rzepakowy lub oliwa z oliwek), ale w niewielkich ilościach i najlepiej w postaci surowej, jako dodatek do surówek czy innych potraw.

  6. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli.

    Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.Nadmierne spożycie soli (NaCl) – z uwagi na zawartość sodu – powoduje niekorzystne skutki dla zdrowia. Prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego, zawału serca i udaru mózgu. Dlatego też sól (łącznie z produktów i dosalania) powinna być spożywana w ilości nie większej niż 5 g dziennie. W ograniczeniu spożycia soli może pomóc Ci usunięcie solniczki ze stołu i zastąpienie soli przyprawami ziołowymi (świeże i suszone) oraz wybieranie produktów świeżych zamiast przetworzonych.Warto na co dzień używać takich ziół/przypraw, jak rozmaryn, oregano, tymianek, bazylia, kurkuma, czosnek, imbir czy cynamon.

  7. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie. Należy pić co najmniej 1,5 l wody dziennie.

    Woda zawarta jest również w spożywanych produktach i potrawach (np. w zupach). W przypadku działania czynników zwiększających straty wody jej spożycie powinno być większe. Uniwersalnym napojem, za pomocą którego można ugasić pragnienie, jest woda. Woda może pochodzić także z soków, zwłaszcza warzywnych, oraz mleka i napojów mlecznych. Natomiast należy wyeliminować z diety, lub znacznie ograniczyć spożycie napojów słodzonych i wód smakowych.

  8. Nie spożywaj alkoholu.

    Alkohol jest przyczyną wielu groźnych chorób, tj. ostrego i przewlekłego zapalenia trzustki, marskości wątroby i wielu nowotworów: przełyku, żołądka, jelita grubego. W przypadku zaś raka gruczołu sutkowego nawet minimalne spożywanie alkoholu zwiększa jego ryzyko.

  9. Aktywność fizyczna

    Poza żywieniem dla naszego zdrowia bardzo ważna jest codzienna aktywność fizyczna, co najmniej 30–45 minut dziennie. Łącznie z dobrze zbilansowanym żywieniem, aktywność ruchowa korzystnie wpływa na zdrowie i pozwala zapobiec wielu chorobom cywilizacyjnym, m.in. rozwojowi bardzo niebezpiecznej dla naszego zdrowia zarówno nadwagi, jak i otyłości.

  10. Odpoczynek i sen

    Dla organizmu i odporności  bardzo ważnym aspektem w czasie rekonwalescencji oraz choroby jest odpowiednia ilość odpoczynku oraz snu.   Staraj się spać min. 7-9 godzin dziennie . Jeśli czujesz ,że organizm jest osłabiony , nie forsuj go, nie sprawdzaj granic wytrzymałości organizmu. Odpoczynek  pomoże szybciej powrócić do pełni sił oraz zalecanej wyżej aktywności fizycznej zdrowego organizmu.